Ha nagy leszek, Aneli leszek

Mostanában egyre gyakrabban gondolok Anelire. Nem is tudom, egyáltalán így írja-e a nevét. Azt se, hogy él-e még, és hol. (Habár, ezt de. A történeteiben, bennem. A történetei bennem.) Aneli: egy nő. (Simán.) Aneli: egy fogalom. (Valójában.) Amikor megismertem, konszolidált kertvárosi létembe olyan történeteket csepegtetett a szomszédból, az utca túloldaláról, mentében, át a kerítés rácsain, egyálltó helyében, hogy én azokat még elképzelni se. Férfiakról, helyzetekről, szerelmekről, szenvedélyről, humorról, életerőről, cinizmusról, fordulatokról, kis-nagy pillanatokról, életről. Hittem is meg nem is. Nem ez a lényeg. Hanem a döbbenet a szomszédból, az utca túloldaláról, a kerítés túloldaláról. Mondtam is akkoriban: ha netán a szomszéd, az utca vagy a kerítés innenső oldala, esetleg a konszolidált kertvárosi lét mégse jönne be, ha nagy leszek, Aneli leszek.

Aztán mégse jött be változott a szín. Utcák, kerítések, innensők és túlsók. Mindenféle létek, konszolidáltak és kertvárosiak alig(ha). Felütötték a fejüket férfiak, helyzetek, szerelmek, szenvedélyek, humor, életerő, cinizmus, fordulatok, kis-nagy pillanatok. Lett: az élet. Lettem: én. (Simán. Valójában.) Hiszem is, meg nem is.

Most, itt, együltő helyemben vagy mentemben, el-elnézem Aneli-magam, s már csak azt nem tudom: nagy vagyok-e. Leszek-e. Már. Valaha.

De nem ez a lényeg, Aneli, hanem (pont) ez a lét. Amit én néha még elképzelni se.

Ha nagy leszek, Aneli leszek” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s