Nem ők tehetnek róla

Benned van a hiba. Ahogyan benned van a boogie is. Meg a lehetőség. És az erőforrás. Mindened megvan. Akkor is, amikor úgy érzed, le vagy szakadva. Tőlük, hozzájuk képest, akik nem szenvednek, akiknek mindenük megvan, akik (nálad) boldogabbak, akiknek jobb a sor(s)uk, szebbek, jobbak. Pedig nem, nem jobbak. Csak jobban vannak. Nos, az viszont az ő érdemük. A te nyomorúságodról, ha éppen úgy van, arról nem ők tehetnek,

  1. akik boldogok. És te nem vagy az. Mert nyilván, ez csak olyankor zavar, amikor te nem vagy az. De hiszen ők nem a te boldogságodat élik, nem helyetted, nem előled boldogok. Már ha egyáltalán azok. Lehet, hogy csak jól áll nekik a távolság, a nézőpont, ahonnan te nézed őket. És rendszerint, ilyenkor, te, rossz felől nézed. Egyáltalán, nem kellene neked őket nézned. Nem ott van neked dolgod, ahol ők boldogok.
  2. akik ráérnek. Neked meg semmire sincs időd. Esel át a fejeden. Pedig ugyanannyiból gazdálkodsz, mint ők. Meglehet, nem jól. Oszd be. Gondold újra. Mérlegelj. Mondj nemet. Védd a magadét. Segíts magadon, s…
  3. akiknek erre is / arra is / mindenre telik. Neked meg nincs pénzed erre sem / arra sem / semmire. Dolgozz. Ha dolgozol, s úgy se, akkor dolgozz többet. Ha úgy se, akkor hatékonyabban. Ha sehogyse akar menni, akkor gondolkodj el. Vagy kérd meg az árát annak, amit csinálsz. (Csináld jól, ez alap.) Vagy csinálj mást. Mondj le. Vagy fel. Add be az önéletrajzod. Vagy állj a saját lábadra. Állj a sarkadra, akár. Találd ki magad. Újra, akár. Járj nyitott szemmel. Merj belevágni. Merj irányt váltani. Merj kitartani az irányban. Higgy abban, hogy megéred a pénzed. Hogy te nem vagy anyagias? Hogy nem minden a pénz? Hogy a pénz nem boldogít? Ugyanmár. Ne erősítsd magad butaságokban. Egyébként meg tényleg nem. Amennyiben nincs azzal baj(od), hogy nincs pénz(ed). De másnak bezzeg. Kérdezd meg őket bátran: honnan, hogyan, milyen áron. Halld meg, amit mondanak. Naugye.
  4. akiknek erre is / arra is / mindenre van energiájuk. Te meg alig vonszolod el magad az ajtóig, a hét végéig, a nyaralásig, a nyaralás végéig, az életed végéig. Gazdálkodj okosan. Töltekezz. Ezt így együtt, megfelelő kombinációban és arányban. Főzd ki. A saját recepted.
  5. akiknek van családjuk, egy / két / három gyerekük. Igen, alapították, szülték. Fel is nevelik (remélhetőleg). Nincs más választásuk, immár. (Csak a válás. Hacsak úgy nem. Ugye, ez már nem a vágy tárgya?) Igen, választásuk. Választották. Te is választottál, csak mást. Te nem kötöttél meg bizonyos kompromisszumokat. Mi van, ha te jártál jobban, adott esetben? Ezen gondolkodtál már? Vagy neked tényleg nem volt választási lehetőséged e tekintetben. Akkor pláne ne őket nézd, akiknek megvolt. Rossz a viszonyítási alap, nem jöhetsz ki jól belőle. Csak nézz vissza. Ha mindent megtettél, s mégse lett meg, amire vágytál (igazán vágytál?), akkor ez van. Ha nem tettél meg mindent, vagy úgy ítéled, hogy rosszul tettél bármit is, tanulj a hibádból. Vagy a máséból. Nézd meg úgy is őket, a hibáikkal együtt.
  6. akik szerencsések. Neked meg nincs szerencséd. A szerelemben, például. De lehet, hogy csak nem jött el a te időd. A te embered. Be- vagy elnézted. Vagy tényleg: nincs szerencséd. A szerelemben, például. Van ez így. Ilyen is van. Hogy nincs egy valamirevaló pasi / csaj. Így érzed. Nem is volt, nem is lesz a sifonérba’. De van, egyrészt. Bizonyára van, valahol. Mirevaló, másrészt? Alkalmakra? Az akad. Bizonyára akad. Társ? Az is akad, bizonyára. Igaz, az lényegesen ritkább. Mint a fehér holló, mondjuk. (Ami szintúgy van. Több, mint unikornis.) Ha meglesz, majd örülhetsz a szerencsédnek. Ha nincs és nem is lesz, nem vagy egyedül. Hogy de? Esténként? Hát olvass. Nézz filmet. Kocogj. Lődörögj a barátokkal. Merülj el egy kád vízben. Vagy csak viseld el. Várd meg, míg elmúlik. Van jobb ötleted? Akkor hajrá. Annyi a világ, amennyit beletöltesz.
  7. akiknek feszes a seggük / karcsú a derekuk / kevesebbet mutat a mérleg. Bezzeg. Neked meg alakformáló bugyi, magas derekú nadrág, bő pulóver, push-up melltartó. Vagy az se, csak keserű mustra. Nekik könnyű lehet. Nézd a heti négyszeri edzést, a biciklivel járást, a meg nem evett sütiket, és akkor nekik se könnyű. Viszont neked se nehezebb. Ilyen egyszerű. Ha nem, akkor probléma van. És akkor menj le a gyökeréig, testileg-lelkilek-habitusilag, állj neki a megoldásnak. Ne nézd a más seggét, azon más ül. Neki van izomláza. Neki vannak jó génjei, esetleg. És akkor mit tehetsz te? Írj haza.
  8. akik jól táncolnak / teli szájjal nevetnek / kipróbálják az ejtőernyőzést. Te meg görcsösen szorongatod a poharadat a bárnál. Nem mered átadni magad a ritmusnak. Zavar, hogy kiáll a szemfogad. Nem akarod elfogadni, hogy tériszonyod van. Azt hiszed, ezt látják rajtad, belőled. Hogy (csak) ennyi látszik. És nem, nem akarod észrevenni, hogy tévedsz.
  9. akikhez képest te… jöhet ide bármi. Bármi, ami nem te vagy. Pedig deigen, te, csak hozzájuk képest. Mert tudod te egyáltalán, hogy ki vagy? (Te most csak nagyon kivagy?) Vagy te csak őket látod? Akik nem te vagy? Pedig de. Ők egyenként mind te. Te nekik ők vagy. Egyrészt.
  10. akik rajtad kívül vannak. Vannak. Sokan vannak. Sokfélék. És bosszantóak. Irigylésre méltóak. Akiknek ha van, az a baj. Ha nincs, az is baj. Olyanok. Olyanabbak. Ők, akik. Akikre szükség van, egyébként, hogy a világ ilyen színes legyen, amilyen. Egyrészt. És hogy te bújhass az ujjuk mögé. Ha a sajátodból még az se jó. (Görbe.) Másrészt. Meh. Ismerlek, Mari. 

Hogy téged ez nem vigasztal? Nem is azért mondom. (Nem is neked mondom.) Másrészt.

Nem ők tehetnek róla” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s