haragszom

Haragszom a töködre, felmászott a kukoricaföldemre.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba. Ritkán lehetett eddig olyat hallani tőlem, hogy haragszom. Pedig haragudtam. Csak nem engedtem meg magamnak, hogy haragudjak. Hogy kimondjam. Hogy kiharagudjam magam. Valahogy mindig megoldottam. Most kimondom. Lehet, hogy most (is csak) így oldok meg valamit.

Haragszom a társadalomra. A rendszerre. Mert nehéz benne boldogulni. Haragszom a gazdasági állapotra, amelyben becsületesen dolgozom, mégsem tudom kifizetni hó végén a számláimat. Haragszom az oktatási rendszerre, mert kiöli a gyermekemből a személyisége azon részét, amely csak az övé, és szép, érdekes. Haragszom az egyetemre, amelyet elvégeztem, mert oklevelet adott, megélhetés nélkül. Haragszom az indokolatlanul hosszú munkaidőre. Haragszom a városvezetésre, mert elvárja, hogy szelektíven gyűjtsem a hulladékot, de nem szállítja el. A rendszerre, amely inkább büntet, mint támogat, és cseppet sem megengedő. Haragszom, mert kinéznek, amiért kilógok a sorból. Az elvárásokra, amelyeknek nem tudok, és nem akarok megfelelni. Haragszom, hogy a boltokban nincs igazi választási lehetőségem, hogy a minőség annyiba kerül, amennyi nekem nincs. Haragszom a közmédiára, mert ontja a szart. Haragszom a politikára, mert nem szól hozzám, nem bírom követni és nem értek belőle semmit. Haragszom a többségre, mert nem kíváncsi a kisebbségre. Haragszom a kisebbségre, mert magába zárkózik. Haragszom a szülőkre, akik köszönetet mondanak a gyerekek részvételéért egy gyenge színpadi produkcióban. Haragszom az öregekre, akik tespednek, akik bár egész nap ráérnének, a csúcsforgalomban tolakszanak. Haragszom a törvényekre, mert merevek. Haragszom az emberekre, amiért a társas együttélésüket részletekbe menően törvényekbe kell fogni.

Haragszom édesanyámra. Azért, mert édesapám boldogtalan volt mellette. Haragszom édesanyámra, mert boldogtalan volt édesapám mellett. Haragszom, hogy nem tett semmit ellene, vagy ha tett, azt számomra láthatatlanul tette. Haragszom, mert annyi mindenről nem beszélt nekem, hogy most annyi mindenről nem tudok beszélni vele. Haragszom rá a mondatáért, amit a válásom hírére mondott: “hála Istennek”. Haragszom, hogy csak ezt a mondatot tudta mondani, pedig tudhatta, sejthette, hogy ami aztán jön, minden lesz, csak Isten hálája nem. Haragszom, hogy előre örült, mert tudhatta, sejthette, hogy mégis a legjobb lesz így. Haragszom rá, mert egyke vagyok. Haragszom rá, mert hiszi és vallja, hogy ezzel engem is, magát is bebiztosította: nem kell a halála után senkivel hajbakapnom a hátrahagyott javakon. Valamint a halála előtt sem, mert egyedül nekem kell elrendezni őt öreg napjain, és ezt az én kizárólagos jogomnak és kötelességemnek tekinti. Haragszom rá, amiért az életet ennyire redukálva láttatja velem. Haragszom, hogy nincsenek saját életcéljai és illetékesnek érzi magát az én életemben. Haragszom rá, amiért folyton tévét néz és nem fogadja el, hogy nem sütök-főzök finomított étolajjal. Haragszom, amiért annyi mindent jobban tud. Haragszom, mert a szexuális felvilágosításomkor arról (is) beszélt, hogy a nőknek nem (kell hogy) jó (legyen) és a lényeg, hogy ki kell bírni. Haragszom rá, mert négyéves korom körül megcsípett a darázs és nem engedte, hogy sírjak, mikor fájt. Haragszom rá minden “ne hisztizz” rámszólásért, amellyel nyelni tanultam válságkezelés helyett. Haragszom rá azért, ahogy szeret.

Haragszom a férfiakra. Mert bántottak, még ha akarva-akaratlanul is. Mert mindig mást választottak, soha nem engem. Haragszom a férfiakra általában, mert a mai (és tegnapi) valóságban nekik sokminden könnyebb, mint a nőknek. Haragszom a férfiakra, akik szóval és tettel erősítik (gyengítik) a nőket abban, hogy a női nem (a) gyengébbik nem. Haragszom a férfiakra az életemből, mert általuk oda jutottam, hogy zavarban vagyok férfitársaságban. Haragszom a volt férjemre, mert éveken keresztül kihasznált. Haragszom rá, amiért hallgatott, amikor beszélnie kellett volna, és beszélt, amikor hallgatnia kellett volna. Haragszom, hogy mindig magából indult ki és oda is tért vissza. Haragszom B. férjére, mert mindenért B.-t hibáztatja. Haragszom P.-re, mert hazudott nekem, a könnyebb utat választotta. Haragszom K.-ra, mert jó volt vele, de miután elment, abban a hitben maradtam, hogy csak a seggemre volt kíváncsi. Haragszom KP-ra, mert egy elkényeztetett gyerek, és bevetette velem a műsorát. Haragszom BS-ra, mert annyira komolyan vette magát, és csak magát. Haragszom rá, mert párhuzamos narratívákkal etetett engem és magát is. Haragszom R.-ra, mert szeretett, de nem eléggé. Haragudtam rá, amikor elment és haragszom rá, hogy még onnan is képes volt visszacsüngeni az életembe. Haragszom mindazokra a férfiakra, akik írnak nekem messengeren, “úgy” néznek, barátkoznának, miközben ismerem a feleségüket. Haragszom a férfiakra, akiket nem hívok, mégis be akarnak jönni. Haragszom a férfiakra, akiket beengednék, de nem jönnek. Haragszom édesapámra, mert az alkoholizmusba menekült az élet elől. Haragszom édesapámra, mert meghalt. Haragszom édesapámra, mert mielőtt meghalt volna, olyan férfi volt, akire most haragudnék.

Haragszom a nőkre, mert annyiszor meghunyászkodnak. Haragszom a nőkre, amikor pletykálnak. Haragszom azokra a csúnya, elhízott vagy elhanyagolt nőkre, akik irigyek a szépségemre, a karcsúságomra s az időre, energiára, amit magamra fordítok. Haragszom azokra a nőkre, akik fiakat szülnek és nevelnek olyan férfiakká, akikre haragszom. Haragszom azokra a nőkre, akik játszmáznak, ezáltal elhiteltelenítik azokat a nőket, akik nem játszmáznak. Haragszom a nőkre, akik benne maradnak az áldozatszerepben. Haragszom a nőkre, akik elhitték, hogy férfi nélkül nincs értelmes és érdemes élet. Haragszom a karrierista, törtető, önmegvalósítást hangoztató nőkre, akik másodrangúként tekintenek rám ott és olyankor, ahol és amikor én nem akarok törekedni, karriert építeni, megvalósulni. Haragszom a nőkre, akiknek sikerül párkapcsolatba menekülniük a magányuk elől. Haragszom a nőkre, akik szóval, cselekedettel és mulasztással megerősítik (meggyengítik) magukat és nőtársaikat abban, hogy a női nem (a) gyengébbik nem. Haragszom a nőkre, akik hagyják magukat megkeményedni. Haragszom a nőkre, akik elbújnak és belefúlnak a családba. Haragszom a nőkre, mert én is nő vagyok.

Haraszom magamra. Mert gyenge vagyok és hitetlen, magamban nem hívő. Haragszom, amikor rágörcsölök olyan kérdésekre, amelyekre nincs válasz. Haragszom, amikor túl körültekintően fogalmazok, köntörfalazok, indokolatlanul bővítem a mondataimat. Haragszom, hogy halogatok dolgokat. Haragszom, hogy nem bírok megmaradni a jelenben. Haragszom, hogy újra és újra elkövetem ugyanazokat a hibákat. Haragszom, amikor tudom, mi lenne a teendőm, de én más(kén)t teszek. Haragszom, amiért sok olyan történettel etetem magam, amelyhez képest a valóság arculcsapás. Haragszom magamra, amikor és amiért türelmetlen vagyok. Haragszom magamra, amikor rájövök, hogy nincs igazság, csak béke, de tovább keresem, hajtom az igazságot. Haragszom magamra, mert nem tudok segítséget kérni, elfogadni. Haragszom magamra, amiért annyira kemény vagyok. Haragszom magamra, amikor diktálni akarom a tempót. Haragszom magamra, amikor azt mondom el, amit merek, és nem azt, amit érzek. Haragszom megannyi elvárásomért, amelyet másokkal és magammal szemben támasztok. Haragszom magamra, amikor tévedek. Haragszom magamra, amiért tévedhetetlennek gondolom magam. Haragszom magamra, mert nem vagyok tökéletes. Haragszom magamra, amiért azt hiszem, tökéletes kellene lennem. Haragszom, hogy nem merem kimondani, amikor haragszom. Haragszom, hogy bűntudatom van, ha mégis kimondom. Haragszom magamra, mert a társadalomra, a rendszerre, a férfiakra és édesanyámra is magam miatt haragszom.

haragszom” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s